Home –  lichaam – Hoe zit het met omega 3 en een vegan dieet?

Hoe zit het met omega 3 en een vegan dieet?

omega 3

Er zijn veel voordelen op te noemen als het gaat om een veganistisch omega 3 supplement. Sommige daarvan houden rechtstreeks verband met wat we weten dat omega 3’s in het lichaam doen, en andere voordelen zijn associaties waarbij men het werkingsmechanisme nog niet kent.

EPA en DHA omega 3

Veel van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van omega 3’s heeft betrekking op EPA en DHA uit vis of supplementen (vaak visolie supplementen). Er is weinig onderzoek dat kijkt naar omega 3’s voor veganisten of veganistische bronnen van omega 3 veganistische omega 3-supplementen.

Er is ook beperkt onderzoek gedaan naar de inname van ALA (een ander type omega 3) uit plantaardig voedsel en de gevolgen op lange termijn voor de gezondheid.

Omega 3 in een plantaardig dieet

omega 3Omdat veel gezondheidsvoordelen van omega 3 overlappen met gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet (bijv. voordelen voor hart en bloedvaten), is het moeilijk te zeggen wat precies de gezondheidsvoordelen van omega 3 zijn voor veganisten.

Hoe dan ook, omega 3 is essentieel voor de gezondheid en het consumeren van meer uit voedselbronnen is waarschijnlijk niet schadelijk (maar overleg altijd met je arts voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet).

Waarom is omega 3 belangrijk voor je hart?

Uit onderzoek is gebleken dat bevolkingsgroepen die grotere hoeveelheden vis consumeren minder last hebben van hartziekten 1. Men denkt dat dit verband deels te danken is aan de lange-keten omega 3-vetzuren (EPA en DHA) in vis.

Deze bevindingen zetten aan tot verder onderzoek naar het gebruik van visoliesupplementen om hartziekten te helpen voorkomen. Over het geheel genomen is het onderzoek over de vraag of omega 3 supplementen hartziekten kunnen voorkomen gemengd 1. Sommige studies laten een voordeel zien waar andere dat niet doen.

De richtlijnen stellen dat er hoogwaardig bewijs is voor het niet aanbevelen van omega 3 supplementen ter preventie van hart- en vaatziekten. Dit betekent dat ze geen omega 3 supplementen aanbevelen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Vette vis

In plaats daarvan wordt aanbevolen om omega 3 te consumeren uit voedselbronnen, en om omega 3 met lange keten (EPA en DHA) te halen uit 2 porties vette vis per week voor de voordelen van EPA en DHA voor de gezondheid van het hart.

Voordelen van omega 3 voor veganisten

Een veganistisch dieet impliceert niet dat iemand gezond eet; maar een dieet gebaseerd op hele plantaardige voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met lagere percentages hartziekten. Hoe is dit mogelijk als plantaardige diëten laag zijn in lange-keten omega 3’s (EPA en DHA) en geen vis bevatten (de primaire bron van hartgezonde EPA en DHA)?

Plantaardig dieet

Plantaardige diëten bevatten veel andere voedselgroepen en voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart, zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Ze leveren ook vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Er is niet slechts één factor die het risico op een complexe aandoening als hartziekten verlaagt; daarom kunnen mensen veel stappen nemen om een gezonde levensstijl te leiden die gericht is op het voorkomen van ziekten.

Dit wil niet zeggen dat veganisten zich geen zorgen hoeven te maken over de inname van omega 3. Het is nog steeds een essentiële voedingsstof met vele belangrijke rollen in het lichaam. Voldoen aan de vereisten voor de inname van omega 3, samen met een gezonde levensstijl, zou de gezondheid van het hart van veganisten waarschijnlijk ten goede komen. Bovendien willen veganisten misschien nog steeds voldoen aan de aanbevolen inname van DHA uit supplementen voor andere gezondheidsvoordelen.

Omega 3, omega 6 en ontstekingen

Een ander toonaangevend onderwerp in gezondheid en voeding is ontsteking. Omega 3 en omega 6 vetzuren spelen een rol in de ontstekingsroutes van het lichaam. Als zodanig zijn omega 3’s bestudeerd voor veel ziekten die met ontsteking te maken hebben, met name artritis.

Het lichaam zet omega 3 vetten om in ontstekingsremmende moleculen, terwijl omega 6 vetten worden omgezet in ontstekingsbevorderende moleculen. Dit brengt de voordelen van het consumeren van meer omega 3 en minder omega 6 in twijfel.

Meer omega 6 dan 3

Veganisten consumeren over het algemeen veel meer omega 6 dan omega 3, maar er is niet veel hoogwaardig langetermijn onderzoek gedaan om te zien wat er gebeurt als mensen meer omega 3 consumeren dan omega 6.

Onderzoek naar artritis en omega 3 supplementen is gemengd, waarbij sommige wel en andere geen voordeel laten zien 4. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een omega 3 supplement voor een inflammatoire medische aandoening, raadpleeg dan je huisarts.