Home –  blog – Hoe werkt een koelvest op je motor?

Hoe werkt een koelvest op je motor?

motor koelvest

Koelvesten maken gebruik van water of andere koelmiddelen om zolang mogelijk de lichaamstemperatuur van de drager op een laag niveau te kunnen houden. Er bestaan verschillende typen koelvesten, maar ze doen allemaal waar je ze voor koopt; jouw lichaam afkoelen. Handig als je en ritje op de motor gaat maken op een warme zomerdag. Een koelvest op de motor kan dan hulp bieden.

Hydrogel voor verkoeling op de motor

motor koelvestDe Hydrogel koelvesten leg je 20 minuten in het water. De korrels die in het vest zitten nemen het water op en vormen een gel. Vervolgens rol je het vest in een handdoek en is het klaar voor gebruik. Voor het comfort kun je het laten drogen aan de lucht. Op deze manier heb je voor maximaal 72 uur koeling, extreem lang! Je kunt met een koelvest motor dus een flinke rit maken. Je blijft de hele rit heerlijk koel.

Is de koeling niet intens genoeg voor je dan kun je het koelvest ook in de koelkast leggen. Wil je het dragen ónder je motorkleding, waardoor er geen ventilatie en dus verdamping mogelijk is, dan kun je het koelvest ook nog in de vriezer leggen waardoor het een ijsvest wordt en er geen verdamping plaats hoeft te vinden om te koelen.

Professionele topsporters gebruiken zo’n ijsvest vaak tijdens de warming-up zodat het lichaam koel blijft, ze niet gaan zweten en dus zout en vocht verliezen maar toch de spieren warm worden. Een ijsvest is ook een belangrijk onderdeel van de cooling down.

PCM koelvesten

Wil je je koelvest onder je kleding dragen, bijvoorbeeld onder beschermende werkkleding of motorkleding, dan kun je het best een PCM koelvest nemen. Dit vest heeft namelijk geen verdamping nodig om te koelen maar werkt met koelpads die je in de pockets van het koelvest doet.

De 4 koelpads op de borst en 4 op de rug zorgen voor een constante koeling op 24 of 30 graden Celsius; een groot verschil als je in een fabrieksomgeving werkt waar de temperaturen tot wel 70 graden Celsius op kunnen lopen. Deze koelpads activeer je door ze in een temperatuur onder de 20 graden Celsius te leggen. Wil je sneller en tijdelijk intensere koeling, dan doe je de koelpads in de koelkast of de diepvries. Je hebt op deze manier tot wel 4 uur verkoeling.