Home –  blog – Wat is een gezond vetpercentage?

Wat is een gezond vetpercentage?

gezond vetpercentage

Bijna iedereen wil wel graag zijn vetpercentage omlaag zien te krijgen. Echter is men vaak in het ongewisse over wat nou een gezond percentage is. Wat is jouw ideale lichaamsvetpercentage? Zodanig dat je een afgetraind en enigszins droog lichaam hebt, terwijl het nog wel gezond is? De meningen hierover zijn redelijk verdeeld.

gezond vetpercentageVaak wijken de ideale gezond vetpercentage die per instantie worden gegeven enigszins af. Maar één van de meest gangbare richtlijnen die wereldwijd worden gebruikt zijn die van de American Council of Exercise. Zij hebben de hoeveelheid aan vet in het lichaam op de volgende manier onderverdeeld in vijf categorieën:

  • Essentieel vet: Het minimum vetpercentage dat het lichaam nodig heeft om überhaupt te kunnen functioneren. Dit ligt voor mannen tussen de 2-5% en voor vrouwen is het 10-13%. Deze waardes worden over het algemeen als ongezond beschouwd, maar zijn wel nog zodanig voldoende dat het lichaam de basisfuncties kan uitoefenen.
  • Atleten: Het vetpercentage dat voor atleten als optimaal wordt beschouwd om een topprestatie te kunnen leveren. 6-13% voor mannen en 14-20% voor vrouwen.
  • Fitness: Voor mensen die een normale levensstijl combineren met recreatieve beoefening van fitness. 14-17% vetpercentage voor mannen en 21-24% voor vrouwen. Dit wordt algemeen als het ideale vetpercentage beschouwd qua gezondheid.
  • Gemiddeld: Het vetpercentage van de gemiddelde mens. 18-24% voor mannen en 25-31% voor vrouwen.
  • Obesitas: Vetpercentage van mensen die obesitas hebben. 25%+ voor mannen en 32%+ voor vrouwen.

Deze verdeling kan als algemene leidraad worden genomen om voor jezelf ongeveer te bepalen wat voor jou een gezond vetpercentage is.