Home –  woning – Nieuwe dakbekleding laten plaatsen met dakwerken

Nieuwe dakbekleding laten plaatsen met dakwerken

dakwerken

Het dak van een woning of garage heeft geen ongelimiteerde levensduur. Op den duur zal het nodig zijn om nieuwe dakbekleding te laten plaatsen. Dit is namelijk een van de eerste onderdelen van een dak die aan vervanging toe zullen zijn. De dakbekleding kan uit verschillende materialen bestaan.

Zo worden op hellende daken bijvoorbeeld vaak dakpannen gebruikt, maar ook riet en metaalplaten behoren tot de opties. Voor platte daken zijn bitumen, PVC en EPDM de meest gebruikte materialen voor bekleding. Allemaal hebben zij een andere levensduur waarmee bepaald wordt wanneer het tijd is om nieuwe dakbekleding te laten plaatsen. De noodzaak hiertoe kan elke 25 jaar zijn, maar kan ook oplopen tot 50 of zelfs 100 jaar.

Dakbekleding op plat dak en dakwerken

dakwerkenDe dakbekleding of dakbedekking op een plat dak zal vaak als eerste aan vervanging toe zijn. Op de meeste platte daken wordt bitumen gebruikt om de toplaag te bekleden. Het zorgt ervoor dat het dak een waterdichte laag krijgt. De levensduur van het materiaal is echter niet bijzonder lang. Gemiddeld gaat een bitumen dak ongeveer 25 jaar mee.

In deze tijd wordt de dakbekleding blootgesteld aan de zon en zal er regelmatig water op het dak stil blijven staan. Omstandigheden die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het materiaal afneemt. Bij een klein defect kan vaak nog een plaatselijke reparatie worden uitgevoerd, maar als dit te vaak begint voor te komen dan is nieuwe dakbekleding laten plaatsen de enige oplossing.

Levensduur van dakpannen

In tegenstelling tot bitumen voor een plat dak, heeft een dakbekleding van dakpannen op een hellend dak een veel langere levensduur. Met een gemiddelde levensduur van 50 jaar gaan dakpannen twee keer zo lang mee. In de tijd dat mensen in een huis wonen zal het daarom slechts 1 keer of zelfs helemaal niet voorkomen dat het noodzakelijk is om nieuwe dakbekleding te laten plaatsen.

De dakpannen gaan er echter wel na zoveel jaren steeds slechter uitzien. Sommige mensen beslissen dan ook om nieuwe dakpannen te laten plaatsen omdat daarmee hun woning weer een frisse uitstraling krijgt. Met de nieuwe dakbekleding kan je dan weer tientallen jaren vooruit.